Избелване на зъби

Избелването на зъбите е един от най-бързите и лесни начини да се промени една усмивка. Вие можете да получите за нула време вашата заслепяваща усмивка. Промяната на естествения цвят на зъбния емайл може да бъде причинено от външно оцветяване, с течение на възрастта, или чрез химично увреждане на зъбите. Някой от най-честите причини са оцветяване от медикаменти, кафе, кола, чай, цигари, както и на отделни зъби след травма или проведено кореново лечение (умъртвени).

Какво представлява избелването?

Избелването на зъбите, както повечето естетични процедури, е въведено в практиката от холивудските зъболекари по време на големия бум в киноиндустрията, когато искрящо белите зъби са еталон за красота. Използваните по това време избелващи агенти са много трудни за употреба, а крайният резултат е трудно предсказуем.

 

Болшинството съвременни системи за офис избелване съдържат 35% гел на стабилизирани прекиси, които са активната съставка, извличаща пигментите от зъбите, променяйки техния цвят. Избелването е своеобразно обезцветяване на зъбите.

 

Процедурата по избелването включва няколко етапа ->

Мощната LED технология, която използваме:

Показан е случай на избелване при който изходния цвят е А3. След избелването е постигнат равномерен, перленобял, наситен цвят.

Предлагаме по каталог системи за домашно избелване

Избелването е напълно безболезнено. Вероятно това е най-приятната и свързаната с използването на най-малко инструменти стоматологична процедура. Преди нея всички меки тъкани се изолират, за да нямат никакъв досег с избелващия гел, а по време на самата процедура чувствате зъбите си нормално.

Един от често задаваните въпроси е доколко избелването има ефект върху здравите зъби. След повече от 20г. наблюдение върху ефекта от избелването, както при наличието на усъвършенствани и перфектно дозирани избелващи системи, днес може със сигурност да се каже, че избелването няма никакъв отрицателен или деструктивен ефект, нито на макро, нито на микро ниво, върху зъбните тъкани. Зъбният емайл не се променя, не настъпва деминерализация и от зъбите не се извличат никакви минерални субстанции. Дори старите и недотам добре дозирани системи, които често водеха до „преизбелване“ на зъбите и до продължителна чувствителност, се оказа че, нямат вреден ефект. Това е така, тъй като активната съставка е пероксид, който се разгражда на вода и активен кислород. Водородният прекис се използва повече от 50г. в стоматологията за избелване на зъбите и досега няма установени дълготрайни негативни ефекти върху тях и не само това, в класацията на козметичните манипулации избелването е най-безопасната процедура. То се прави дори в някои случаи и на деца за корекция на потъмнели зъби, за да не страда самочувствието им, особено в ранния пубертет, когато акцентът върху външния вид започва да играе все по-голяма роля.

Това зависи от изходният цвят на зъбите ви, вида на оцветяването, големината им, както и от възрастта. Най-точен отговор ще получите след консултацията с мен, когато ще се определи и най-подходящата система за избелване според персоналните особености на зъбите ви.

Колко е „трайно“ избелването зависи от няколко фактора. Основният ефект от избелването е стабилен до 3-4 години, като след него е нормално зъбите леко да потъмнеят. Единственото сигурно е, че цвета на зъбите никога не може да се върне до първоначалният. Ефектът зависи от много фактори, най-вече от консумацията на храни и напитки съдържащи оцветители, както и от катраните при пушене, но и от хигиенните навици и редовното измиване на зъбите. Практиката показва, че по желание след 3-тата година може да се проведе едно „поддържащо избелване“, което се прави в домашни условия със система за домашно избелване и цели да се запази стабилен постигнатият чрез офис избелването цвят.

Съществува мит, че зъбите се оцветяват по-бързо след като бъдат избелени. Няма възможност това да се случи, дори се наблюдава обратен ефект – зъбите изсветляват още до 3 дни след избелването, тъй като активната съставка има продължаващ избелващ ефект. В първата седмица след процедурата е препоръчително да се избягва консумация на храни съдържащи естествени пигменти, както и такива с кисело pH – цитрусови плодове и фрешове, ябълки, както и прекомерно количество захар, тъй като в устата тя се разгражда до органични киселини, а те имат дразнещ ефект.

След първоначалното избелване, чиито ефект трае около 3 години, едва тогава се налага повторно „поддържащо избелване“. Понякога някои пациенти предпочитат избелването да се повтаря по-често. Установено е, че това може да се прави всяка година без странични ефекти. В случай на „дълбоко избелване“ (deep whitening) се преминава през поредица от комбинирано прилагане на няколко поредни офис и домашни избелвания в период от 6 месеца.

Избелването е естетична манипулация и обикновено е част от цялостен естетичен план. Нужно е да знаете, че преди всичко се избелват естествени здрави зъби. Допълнително след него може да се наложи подмяна на стари фотополимерни пломби (ако такива са налице), особено във фронта, както и емайлопластика на наличните зъби, за да придобият естествени и хармонични пропорции.

Много често срещано е оцветяването на умъртвените зъби в червеникаво или кафеникаво особено в шиечната им област, което се дължи на цвета на старите каналопълнежни пасти, както и на продуктите на разпад на няколкото капки кръв изтичащи при изваждането на нервите. Дори зъбът да се възстанови с пломба с лед време той потъмнява и губи естествения си вид. В тези случаи се провежда т.нар. „вътрешно избелване“, което цели обезцветяване на зъба отвътре и последващото му възстановяване. Извършва се в няколко посещения при които се поставя високопроцентен избелващ гел в кухината на зъба, оставя се той да действа в продължение на няколко дни, като се следи постигнатият цвят и на края зъбът се възстановява с естетична обтурация.

Изкуствените материали в устата, които заместват изгубени зъбни тъкани, не се влияят от избелването. Порцелановите корони имат фиксиран цвят, които се постига в процеса на печене на порцелана и не подлежи на промяна. Фотополимерните пломби с времето (в рамките на 1-2 години) потъмняват, тъй като поглъщат оцветители от храната. Именно това налага сравнително честата им смяна на няколко години. Ако имате порцеланови корони или пломби във фронталната област, то след избелването ще се наложи те да бъдат подменени. Когато обаче това е част от цялостен естетичен план, избелването се извършва в началото, за да се фиксира крайният цвят според който ще се изработят корони/фасети, както и се определя цвета на използвания фотополимер.

Няма проучвания дали избелването оказва влияние при бременност или по време на кърмене, така че моя съвет е да избягвате тази процедура в тези случаи.

Вашият точен избор е нашия стил!

Запишете си час днес, а ние ще Ви дадем причина да се усмихнете!

Call Now Button