Въпроси

■ Кариес

Кариесът е заболяване на твърдите зъбните тъкани, което се получава в резултат на взаимодействието на зъбната плака, консумацията на захар и неустойчивост на емайла.

Кариесът е най-често срещаното заболяване на зъбите. При ненавременно лечение заболяването може да прогресира и да се развият някои от усложненията като пулпит, периодонтит, киста, абцес, остеомиелит.

Вашият зъболекар съветва незабавно да посетите специалист стоматолог. Отлагането на лечението на кариеси може да има сериозни последици за зъбите.

■ Лошият дъх може да се дължи както на причини локализирани в устната кухина, така и на заболяване на стомашно-чревния тракт или на обмяната на веществата.

Първата стъпка, която трябва да предприеме ако не страдате от изброените по-горе заболявания е да посетите стоматолог, който да почисти професионално натрупания над и под венеца зъбен камък. След това зъбите се полират отново от зъболекаря със специален накрайник със сода (AirFlow) или посредством полирни гумички, интердентални ленти и съответните полир пасти. По този начин се елиминира лошия дъх и зъбите стават няколко нюанса по-бели.

Вашият стоматолог препоръчва използването на паста за зъби и разтвор за изплакване на устата, съдържащи хлорхексидин. Необходимо е разтворите да се заменят с други през определен интервал от време.

■ В зъбното пространство се задържа значително количество хранителни остатъци и плака, които не могат да се отстранят, дори и с по-продължително миене на зъбите. Затова е задължително е да използвате конци за зъби, което е най-ефикасния метод за предпазване от кариес, но често пренебрегван от хората.

■ Как да отстраним храната, която се задържа между зъбите?

Вашият зъболекар препоръчва използването на конци за зъби. Това е един от най-ефикасните методи за предпазване от кариес, но често пренебрегван от хората.

Вашият зъболекар препоръчва използването на:

■ Клечки за зъби – могат да бъдат дървени, пластмасови и електрически (със сменящи се накрайници).

■ Конци за зъби – в зъбното пространство се задържа значително количество хранителни остатъци и плака, които не могат да се отстранят, дори и с по-продължително миене на зъбите. Затова е задължително е да използвате конци за зъби, което е най-ефикасния метод за предпазване от кариес, но често пренебрегван от хората.

■ Интердентални четки

– миниатюрни четки за зъби, които се използват за почистване на междузъбното пространство, което е особено ефикасно за хората, страдащи от пародонтит.

■ Орални душове – средства за орална хигиена, които по формата наподобяват електрическа четка за зъби, но използва вода под налягане за измиване на остатъците от храна. При първоначална употреба внимателно трябва да се регулира налягането на водната струя като се започне от най-ниското ниво и с течение на времето постепенно се увеличава силата.

■ Ако сте забелязали кариеса без помощта на стоматолог е налице дефект в структурата на зъба. Кариесът е най-често срещаното заболяване на твърдите зъбни тъкани. При ненавременно лечение заболяването може да прогресира и да се развият някои от усложненията на кариеса (кариес, пулпит, периодонтит, киста, абцес, остеомиелит).

■ Строго препоръчваме лечението на кариесите да не се отлага във времето, за да се предпазите от усложненията.

■ Заболяването на временния зъб създава риск от увреждане на зародиша на постоянния зъб. Ранната загуба на временен зъб при децата може да доведе до лицево-челюстни деформации (нарушение в развитието на челюстните кости и подреждането на зъбите).

■ Разрушените млечни зъби често пречат на малкото дете да се храни нормално, нарушават говорната функция и външния вид на усмивката.

■ Вашият зъболекар строго препоръчва редовно да провеждате преглед на вашите деца при специалист – стоматолог.

■ Продължителната употреба на биберон – залъгалка при децата може да доведе до неправилно подреждане на зъбите и лицево- челюстни деформации.

■ Вашият зъболекар съветва да стерилизирате редовно бибероните, да не ги потапяте в мед, захар или подсладена вода, защото това води до развитието на кариес още в ранна детска възраст.

■ Кривите зъби са в резултат на наследяване на малката челюст от единия родител и едри зъби от другия родител. Липсата на достатъчно място води до неправилно подреждане и изкривяване. В зависимост от възрастта на пациента методите на лечение на кривите зъби са различни и строго индивидуални.

■ За определяне на точното средство за лечение, вашият зъболекар взема отпечатък от челюстите на пациента и изисква рентгенови снимки. Прави се изчисление и анализ за да се определи вида на лицево- челюстната деформация и да се избере метод на лечение – лингвална пластина, едночелюстен или двучелюстен апарат, брекети.

Няколко са причините, които налагат екстракцията (ваденето) на мъдреците:

■ Затруден пробив – може да доведе до локален възпалителен процес, който да намали отварянето на устата (тризмус).

■ Неправилно положение в зъбните редици – разположението на мъдреца пречи на пациента да се храни, наранява околните меки тъкани и влошава устната хигиена.

■ Пулпит – невъзможност за кореново лечение поради труден достъп или свръх бройни канали налага изваждането на мъдреца.

■ Ортодонтски показания.

■ При дефект в зъбните редици – липсващи един или повече зъба се изработват мостови конструкции (мостове). В зависимост от желанието на пациента могат да се направят от метал с пластмасово покритие, металокерамика или изцяло от керамика.

■ По преценка на вашият стоматолог може да се постави имплант.

■ Зъбната корона е средство на протетичната стоматология, с което се възстановява формата, функцията и естетиката на зъба. Както мостовете, така и короните могат да изработят от метал с пластмасово покритие, металокерамика или изцяло от керамика.

■ Зъбните корони се използват при силно разрушени зъби, при зъби засегнати от множествен кариес, както и при умъртвени зъби. Това се прави с цел предпазване от счупване (фрактура) и промяна на цвета.

■ Едно от най-подходящите средства е замяната на протезата с моделнолята със стави. Ставите са съвсем малки елементи от метал и тефлон, които се вграждат в скелета на протезата, имат отлична задръжна функция и не невидими за околните.

■ Моделнолятите зъбни протези имат значително по-малък обем от обикновените, което допринася за по-бързата адаптация на пациента, запазва вкусовите усещания и говорната функция.

■ Избелването на зъбите има за цел да направи вашата усмивка по-бяла и по-блестяща.

■ Преди да се пристъпи към избелване на зъбите, вашият зъболекар задължително проверява дали сте подходящ. Отлични резултати се получават при хората, чиито зъби са устойчиви на кариес, с по-голяма дебелина на емайла (повърхностния слой на зъбите) и високо ниво на устната хигиена.

■ Фасетите са средство на естетичната стоматология. Те представляват тънки покрития от порцелан, които се използват за коригиране на дефектите в зъбните редици. Фасети се използват при множествен кариес, оцветени зъби и др.

Вашият точен избор е нашия стил!

Запишете си час днес, а ние ще Ви дадем причина да се усмихнете!

Call Now Button